Patlama Önleme Sistemleri

Toz Patlama Güvenliği

Tozlar veya toz benzeri maddeler birçok endüstride işlenir veya üretim sürecinin yan ürünleridir. Toz yararlı olsun (örneğin sentetiklerin, pigmentlerin veya farmasötiklerin üretimi için) veya atık olsun, toz benzeri maddelerin büyük çoğunluğu yangın ve patlama tehlikesi oluşturur. Tüm endüstriyel tozların yüzde sekseni yanıcıdır ve kapalı bir odada 1 mm'lik bir toz tabakası bile, toz girdaplanıp tutuştuğunda bir patlamayı tetiklemek için yeterlidir. Bu gerçekler, etkilenenlerin (gaz patlaması tehlikesinin aksine) tehlikenin yeterince farkında olmaması gerçeğiyle birleştiğinde, toz patlamalarının önlenmesinin önemini vurgulamaktadır.

Tutuşma meydana geldiğinde, parlamanın basıncı kapalı hacmin yapısal bütünlüğünü zorlayacak ve bağlı kanallara ve ekipmana yayılarak daha da büyük hasara neden olacaktır. Kapalı hacmin basıncını hızlı ve güvenilir bir şekilde azaltmak veya tahliye etmek ve giriş çıkış ekipmanlarını korumak için çeşitli patlamaya karşı koruma yöntemleri kullanılır.

A. Patlama İzolasyon Valfi
B. Kimyasal Madde Silindiri
C. Kimyasal Madde Silindiri
D. Kontrol Ünitesi

E. Optik Kıvılcım Dedektörü
F. Alevsiz Tahliye Cihazı
G. Basınç Dedektörü

Patlama Sönümleme

Kimyasal patlama baskılama sistemleri kontrol paneli, kimyasal doldurulmuş basınçlı tüpler, basınç ve kıvılcım dedektörlerinden oluşur. Bir tutuşma oluştuğunda sıcaklık artışından kaynaklanan basınç dalgaları oluşur. Basınç artarak genişler ve basınç dedektörleri bu basınç artışını algılar ve kontrol paneline bilgi verir. Aynı şekilde, kıvılcım dedektörü kıvılcım kaynağını algılayarak kontrol paneline bilgi verir. Dedektör, korunacak alana göre seçilir. Sadece kıvılcım veya basınç dedektörü seçilebilir ya da her ikisi kullanılabilir. Kontrol paneli gelen bilgi ile senaryoyu aktif eder ve patlama baskılama tüplerine tetikleyici sinyal gönderir. Kapalı hacim içerisine kimyasal baskılayıcı maddenin boşalması ile tutuşma/kıvılcım kaynağı soğutularak basınç düşümü sağlanır.

Kapalı hacme bağlı olan diğer ekipmanlara ise, yangın ve patlama yayılmasını engellemek için aktif veya pasif patlama önleme sistemleriyle izolasyon sağlanır. Kapalı hacim ve bağlı olan ekipmanların oluşabilecek yangınlara karşı korunması sağlanmalıdır.

Patlama önleme sistemleri, yangın söndürme sistemlerinin muadili veya karşılığı olarak kullanılamamaktadır.

Tahliye & İzolasyon

Basınçlı patlama tahliye ekipmanları, aşırı basıncı güvenli bir alana kontrollü bir şekilde tahliye ederek aşırı basıncı sınırlar ve proses ekipmanına verilen hasarı azaltır. Patlama tahliye sistemleri, patlamanın önlenmesi için ekonomik, uygun maliyetli bir araç sunar. Patlama tahliye kapakları ve alevsiz tahliye (alev tutucu) sistemlerinde en son teknoloji ürünler sunulmaktadır.

Daha fazla tehlike ve hasarı önlemek için tüm proses ekipmanını kapatması için proses kontrol sistemine sinyal vermek üzere patlama tahliye göstergeleri takılabilir. Kapalı hacme bağlı olan diğer ekipmanlara, yangın ve patlama yayılmasını engellemek için aktif veya pasif patlama önleme sistemleriyle izolasyon sağlanır. Normal çalışma sırasında, pasif izolasyon cihazları proses akışı yönünde açık tutulur ve bir parlamanın basınç dalgasından sonra kapatılır.

 

Alevsiz Patlama Tahliyesi

Patlama Kapakları

Aşırı basıncın tahliyesi

Basınç İzolasyon Cihazları

Aktif İzolasyon

Aktif izolasyon sistemleri, boru hatlarından geçen bir yangını veya patlamayı durdurabilen hızlı hareket eden sistemlerdir. Valf, aktif bir yangın ve patlamaya karşı koruma sistemi oluşturmak için bir kontrolör ve basınç veya IR kullanan bir algılama cihazı ile birlikte kullanılır.

Basınçlı tüpler, aktif bir yangın ve patlamaya karşı koruma sistemi oluşturmak için bir kontrolör ve basınç veya IR kullanan bir algılama cihazı ile birlikte kullanılır. Kimyasal maddenin boru hattı içerisinde bariyer oluşturması ile izolasyon sağlanır.

Sistem Uygulamaları

Filtreler, siklonlar, silolar, elevatörler, pnömatik taşıma ekipmanları ve toz toplayıcılar gibi bir çok alanda kullanılan patlama önleme sistemleri büyük çaplı endüstriyel kazaların yaşanmasını önleyen, oldukça kritik endüstriyel bir proses emniyeti katmanlarıdırlar.

Elevator Sistemleri

Silo Sahaları

Aktarım ve Dolum Hatları

Siklon Sistemleri

Prosesinizdeki Riskleri Belirleyelim


Tesisinizde patlama ve yangın güvenliği konusunda hangi önlemlerin alınması gerektiğini birlikte tespit edelim.